Tiedustelumenetelmät 2019

105.00 

Kuvaus

Mikael Lohse, Marko Meriniemi, Kosti Honkanen

Mistä uhkista saadaan hankkia tietoa ja milloin tiedustelutieto kuuluu rikostorjuntaviranomaisille? Entä mitä menetelmiä tiedustelussa on lupa käyttää ja miten tiedustelun kohteen oikeusturva on järjestetty? Muun muassa näitä tiedustelun kohteita, tiedonhankintaa ja yksilön oikeusasemaa koskevia teemoja käsitellään teoksessa Tiedustelumenetelmät.

Tiedustelumenetelmien käyttö on tiedusteluprosessin oikeudellisesti latautunein vaihe. Siviili- ja sotilastiedustelussa käytetään kummassakin yli kahtakymmentä tiedustelumenetelmää, jotka voidaan jäsentää avointen lähteiden tiedustelun, signaalitiedustelun, teletiedustelun, henkilötiedustelun ja teknisen tiedustelun sekä jäljentämisen ja paikka- ja olosuhdetiedustelun lajeihin.
Teoksessa jokaisesta tiedustelumenetelmästä esitellään juuri sitä koskevat käyttöedellytykset ja -rajoitukset sekä päätöksentekomenettely. Esitystä havainnollistetaan tyyppiesimerkeillä ja muun ohella menetelmäkonkurrenssia koskevilla soveltamisohjeilla. Tarkastelu ulotetaan myös tiedustelun suojaamiseen ja sen tekijöiden turvaamiseen, joka on usein erottamaton osa tiedustelumenetelmän käyttöä.

Teos palvelee tiedusteluviranomaisia, tiedustelumenetelmien käytöstä päättäviä tuomareita ja tiedustelutoiminnan laillisuusvalvojia. Kirja soveltuu oppikirjakäyttöön ja siitä on hyötyä myös poliisille.