Valtiontuet ja SGEI-palvelut

108.00 

Osasto: Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

Kirjailijat: Juha Raitio ja Samuli Miettinen

Teoksessa käsitellään syvällisesti valtiontukia ja SGEI-palveluja, eli yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja, joita ovat esimerkiksi satamat, lentokentät ja posti. Valtiontukiin liittyvät kysymykset siitä, milloin julkisyhteisön antama tuki on kiellettyä ja millä edellytyksin julkisyhteisön tuki on sallittua eli soveltuu sisämarkkinoille. Nostona runsaasta oikeuskäytännöstä voidaan mainita esimerkiksi terveydenhuoltosektoria koskevat valtiontukikysymykset ja ns. solidariteettiperiaate. Valtiontukien ilmoitusvelvollisuus komissiolle, valtiontukiin liittyvä täytäntöönpanokielto, kielletyn tuen takaisinperintä ja tuomioistuinkontrolli käsitellään seikkaperäisesti. Ajankohtaisena kysymyksenä käsitellään valtiontukia kriisiaikana, josta on runsaasti esimerkkejä koronapandemian ajalta.

Teoksen painopisteitä ovat taloudellinen toiminta, kilpailuoikeudellinen yritys-käsite, markkinataloustoimija-periaate ja kilpailuneutraliteetti.

Teos perustuu runsaaseen ja ajankohtaiseen EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, komission hallintokäytäntöön ja EU:n lainsäädäntöön.