Etunimet, sukunimet ja laki 2019

89.00 

(Tuote)Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

Urpo Kangas

Teoksessa tarkastellaan etunimien ja sukunimien valintaa ja määräytymistä 1.1.2019 voimaan tulevan uuden lain mukaan. Etunimiä voi antaa vastaisuudessa neljä. Kaikki nimet eivät kuitenkaan sovellu etunimiksi. Teoksessa selvitetään nimivelvoitteen sisältöä sekä etunimen hyväksymisen objektiivisia ja harkinnanvaraisia edellytyksiä. Kirjassa kiinnitetään erityistä huomiota maistraatin toimivaltaan nimiasian ratkaisijana ja selvitetään nimilautakunnan lausuntokäytäntöä nimenmuutosasioissa..

Myös suomalainen sukunimijärjestelmä muuttuu vuoden 2019 alusta radikaalisti. Aikaisemmin käytössä olleet kaksoisnimet jäävät historiaan ja muuttuvat suoraan lain nojalla sukunimiyhdistelmiksi. Aviopuolisot säilyttävät vihittäessä oman sukunimensä tai sukunimiyhdistelmänsä, elleivät he toisin päätä. Puolisot voivat avioesteiden tutkinnan yhteydessä ilmoittaa, että he ottavat yhteisen tai erilaiset periytyvät sukunimiyhdistelmät, ja avioliiton esteiden tutkinnan rinnalla seurakunnan tai maistraatin on tällöin tehtävä ratkaisu ehdotettujen sukunimiyhdistelmien lain mukaisuudesta. Teos on tarpeellinen käsikirja erityisesti niissä tapauksissa, joissa puolisot päätyvät ottamaan erilaiset sukunimiyhdistelmät. Teos kattaa myös uudissukunimet ja uudissukunimen ehdottomat ja harkinnanvaraiset edellytykset. Se on hyödyllinen niille, jotka harkitsevat sukunimensä muuttamista.

Teoksessa esitelty mittava ratkaisukäytäntö ja kirjan tulkintaesimerkit auttavat tekemään lain mukaisia ratkaisuja etu- ja sukunimistä, uudisnimistä ja sukunimiyhdistelmistä.

Siviilioikeuden professori emeritus Urpo Kangas on toiminut vuodesta 1995 lähtien nimilautakunnan puheenjohtajana.